Jungfrutriangeln

16 september 2008 kl. 3:08 e m | Publicerat i Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Jungfrutriangeln

Fick tillfälle att göra en sista segling för säsongen, nämligen Jungfrutriangeln som annordnas av Trollbäckens Båtsällskap och seglas på Jungfrufjärden precis där jag bor på landet, perfekt. Det blev inte min egen båt för den står ju på land utan motor men Fredrik Bergström ringde och frågade om jag ville vara med på Inga’s lillasyster ”26an” som inte har något namn utan för närvarande kallas ircboats.com.

Den var grymt snygg när man såg den så här i fläsket och kändes inte alls liten när man inte hade Inga att jämföra med. Snabb visade den sig vara oxå. Vi blev fyra på båten vilket verkar lagom, Fredrik, Jesper ?, Jesper Nordström och Jag.

Namnet till trots bestod Jungfrutriangeln av tre korta kryss/läns seglingar och det blåste väl 6-7 meter till att börja med. Starten i första seglingen var kanske lite avaktande men vi lyckades undvika konfrontation med andra båtar och gled igenom större delen av fältet och ut mot vänsterflanken vid Edesön där vi tidigare märkt att det passande vred emot ju närmare land man kom. Vi fick ett par bra slag på andra båtar och seglade kanske inte snabbare än alla andra men högre. Vi rundade som andra eller tredje båt och gjorde en bra sättning sen gick vi så djupt vi vågade. Även om dessa båtar ser ut som snabba undanvindsbåtar är dom inget man kryssar med på länsen. Vi valde rätt väg och manövrerna gick lugnt till, man kanske skulle kunna vara mer aktiv med trimmet men samtidigt vill man inte ha någon i lä alltför länge. Sista varvet gick ungefär som det förra och vi gick i mål och vann den delseglingen.

Vid starten i andra seglingen hade det börjat blåsa mer och vi lyckades tjuvstarta men det var vi inte ensamma om så det blev allmän omstart. Efter det var jag så skärrad så omstarten blev sopig och jag styrde som en kratta hela första kryssen. Lyckades till och med tappa rorkulten mitt i ett panikslag så halva besättningen nästan fick bada. Lyckades inte hålla oss på vänstarflanken heller men jag vet inte om det hade lika stor betydelse när det blåste mer. På andra varvet var det lugnare och vi trodde väl att vi klarat oss hyffsat ändå men just när vi håller på att riva blåsan, innan målgång, ramlar storen ner. Storfallet har gått av och vi får glida in på bara focken de sista metrarna och det känns som vi blir omseglade av hela flottan. Det visade sig att vi kom trea men vi hade inga möjligheter att fixa fallet innan nästa segling så det blev bara att tuffa hem lite snopet.

Jag var enormt imponerad av båtens prestanda och trivdes otroligt bra med att segla den och det finns massor att göra på trimsidan som vi inte hann lista ut än. Den är rätt neutral i rodret så man skulle kanske luta bak masten en aning. Den känns som man seglar en mycket större båt men alla manövrar är enkla för lasterna är inte så höga. Jag blev rätt sugen faktiskt det är ju mycket enklare att få ihop besättning till en båt som seglas på fyra.

Annonser

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: