Gotland åt fanders

09 juli 2008 kl. 11:43 e m | Publicerat i Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Gotland åt fanders

Jahapp årets höjdpunkt Gotland runt gick ju riktigt åt helvete resultatmässigt men jag är trots allt inte helt missnöjd. Stämmningen ombord var inte på topp sista biten in mot mål när vi upptäckt hur stekta vi blivit och det har faktiskt tagit tills nu att bearbeta hela seglingen och kunna skriva något om den. Klassen var liten men med väldigt konkurenskraftiga båtar och skärpta seglare. Vi seglade båten riktigt bra på kryss men var för tungt lastade för undanvind.

Vi gjorde en för oss sedvanlig medioker start. Av någon anledning tyckte vi att det var för trångt vid startfartyget och satsade på att ta oss med fart över linjen en bit nedåt mitten. Det gick så där men vi fastnade inte och hade hyfsat fri vind och kunde välja väg utan större problem. Det var en hel del sträckbogar fram till Salvo rev men nedför Ostsidan av Gotland gick det riktigt bra och ett kortat häckstag, sedan Sandhamn Open, hjälpte oss att lufta storen bättre när det blåste lite mer. Det var betryggande att se att båten håller för lite tryck, den är ju ny och oprövad. Den enda båten i klassen som vi hade kontakt med efter Salvo var A35an ”W8 n Sea” med Brunte, Odd och gubbarna och dom är ju vassa så det verkade ju ok. Dom andra A35orna verkar inte ha fått någon riktig fart i båtarna. Det var bara att nöta och nöta nerför Ostsidan som alltid är ett långt kryss ben. Genua byttes utan större problem och vi tog till och med in ett rev i storen i takt med att Vinden ökade. Vi kom rätt i skiftena gång efter gång ända till slutet då vi kom på fel sida och fick gå tillbaks och käka skit. Här gick ”W8 n Sea” om och rundade Hoburgen med 20 minuters försprång på seglad tid. Ännu värre på beräknad. Vi fick hädanefter ha X35an ”Farsor på sjön” som måttstock och vi lyckades hålla dom bakom oss hela vägen i mål så vi var lite hoppfulla mot slutet att vi gjort bra ifrån oss, men icke.

Jag är ändå mycket nöjd med båtens prestanda och det går att vinna ett sånt här rejs även mot de större båtarna. Vi tycker alltid att vi haft problem med halvvind men märkte att med lite mer vind än vi haft tidigare går hon riktigt bra på den här bogen mycket tack vare slutstyvheten och ett väldigt stort och välbyggt roder som sällan släpper. Efter Visby gick vi med Spinaker med 100-110 graders vindriktning och loggade 8-9 knop. Hade vi loggat 10 då om vi slantat upp för en Code 0?

Vårt största problem var att vi var för tungt lastade. Vi kanske borde vara 7 och inte 8 på havsrejs. Det är mycket extra vikt med utrustning mat och dricka. 100 liter vatten var kanske att ta i och 8 backar öl i under durken kanske heller inte var helt nödvändigt.

Nåja Det var i alla fall jävlig kul, jag har inte garvat så myckt på hela året och även om man undrar vad fan man håller på med någonstans halvägs nerför Gotlands ostsida är man redo för ett varv till så fort man är på målrakan efter Alma. Tack! Pettan, Eric, Anders, Jacob, Hagge, Jajje och sist men störst Henki.

Det blev några bilder oxå:

Kom på att vi måste klistra på dekalerna just innan start.

En sån här måste man ju bara ha nån gång.

Såg långsam ut i jämförelse.

Klabbe lunkar på, som han säger om allt under 30 knop.

Första natten på railen.

Ser lugnt och sansat ut men jag har aldrig haft så ont i kroppen som när jag seglat på Inga.

Bråttom från Knolls. 14 knop blev toppnotering.

Visby rusar närmare.

Håller grejorna verkligen för det här?

När stövlar dör.

Annonser

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: